Το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου στη διάρκεια των ετών 2019 - 2022 υλοποίησε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA1 με τίτλο:

"Learning for All"

Στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την ένταξη και την ουσιαστική συμμετοχή των μειονεκτούντων μαθητών στη σχολική ζωή, όπως: στο σχολικό πείραμα, σε ψηφιακές εφαρμογές, στην τοπική ιστορία και στον πολιτισμό, στις σχολικές γιορτές, στις σχολικές κοινότητες, δηλαδή στη λειτουργική κοινωνικοποίηση των μαθητών μας και στην ανάδειξη των ενδιαφερόντων, των εμπειριών και των κλίσεών τους.

Εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος ΚΑ1 “Learning for all”

Την Πέμπτη  23 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου η τελική παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο : «Learning for all» σε ανοιχτή εκδήλωση-πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και των γειτονικών σχολείων, τους Συντονιστές του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, γονείς και την σχολική κοινότητα γενικότερα.

Σκοπός του προγράμματος κινητικότητας των εκπαιδευτικών ήταν η επιμόρφωση τους σε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, εφαρμογής διδακτικών μεθόδων και αξιολόγησης, καθώς και η ενσωμάτωση σύγχρονων παιδαγωγικών και ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών στην τάξη με στόχους:

1) τη σχετική κινητοποίηση  και ενεργοποίηση μαθητών/τριών με χαμηλή επίδοση στα μαθήματα και χαμηλό ενδιαφέρον για το σχολείο καθώς και την βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και ψηφιακού γραμματισμού.

2) την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη και την κριτική παρατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους  και την εδραίωση μιας βιώσιμης  κοινότητας πρακτικής και μάθησης από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  με κοινό στόχο την ενδυνάμωση όλων των μαθητών και του  Ευρωπαϊκού προσανατολισμού του σχολείου.

3) την αποτροπή της διακοπής των σπουδών των μαθητών στο Λύκειο.

4) την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και τη θεμελίωση μιας δυναμικής ομάδας εκπαιδευτικών που να μπορεί να υποστηρίζει το ευρωπαϊκό προφίλ του σχολείου και στο μέλλον και

5) τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής σχολικής κουλτούρας που οδηγεί στην εξωστρέφεια του σχολείου μας.

 

Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 Learning for All - Φλωρεντία - Ελσίνκι

Μετά από αναβολή 2 ετών λόγω της πανδημίας Covid19, το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου  με τους καθηγητές Ηλία Λούκα και Βάια Γαλιού συμμετείχε – στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA1 “Learning for All” – στην τρίτη κατά σειρά επιμόρφωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29/11/21 έως 4/12/21 στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν το σεμινάριο με θέμα “Desining Inclusive Learning Environments to Support all Students” και ενημερώθηκαν για τη σημασία της συμπερίληψης και τους τρόπους υλοποίησής της, προκειμένου να μην αποκλείεται από την εκπαιδευτική διαδικασία κανένας μαθητής. Ακολούθησε ενδοσχολική επιμόρφωση στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων , με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τέταρτη επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, από την 1η έως τις 7 Μαΐου 2022. Σ’ αυτή συμμετείχαν οι καθηγητές Σωτήριος Δρίβας (ΠΕ04) και Παναγιώτης Βογιατζής (ΠΕ03) με θέμα Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminars in Finlandστο οποίο ενημερώθηκαν για το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Φινλανδίας, την ιστορία της Φινλανδίας καθώς και για τον πολιτισμό της. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 100 άτομα από 11 χώρες της Ευρώπης.

Περισσότερα...

Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 Learning for All - Δουβλίνο - Βαρκελώνη

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «Learning for All», το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου οργάνωσε δύο ροές κινητικότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2019 στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Νίκη Καμάρα (ΠΕ04) και η Αργυρή Οικονομάκη (ΠΕ80) και στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, τον Νοέμβριο του 2019 στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Νούλα (ΠΕ02) και Γραμμάτω Τσιλούλη (ΠΕ86) διάρκειας μιας εβδομάδας η κάθε ροή, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του. Στόχος της επιμόρφωσης είναι η ένταξη και η ουσιαστική συμμετοχή των μειονεκτούντων μαθητών στη σχολική ζωή, όπως: στο σχολικό πείραμα, σε ψηφιακές εφαρμογές, στην τοπική ιστορία και στον πολιτισμό, στις σχολικές γιορτές στις σχολικές κοινότητες., δηλαδή στη λειτουργική κοινωνικοποίηση των μαθητών μας και στην ανάδειξη των ενδιαφερόντων , των εμπειριών και των κλίσεών τους.

Τα σεμινάρια που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί είχαν τίτλο «Student-centered Classroom: teachers as promoters of active learning!» και «A European School for All Children» αντίστοιχα. Διοργανώθηκαν από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass. Μέσα από αυτή την επιμόρφωση δόθηκε η δυνατότητα στους καθηγητές να μάθουν να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές (apps) ώστε να μπορέσουν να τονώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, να καλλιεργήσουν τη συνεργατική μάθηση, να προσφέρουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία που εγείρουν την πολιτισμική ευαισθησία και ευνοούν τη συμπερίληψη, στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία αλλά και να δημιουργήσουν ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό επαγγελματικό περιβάλλον στο σχολείο.

Περισσότερα...