Το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου στην Ισλανδία
Ισλανδία - «Πράσινο σχολείο για ένα βιώσιμο μέλλον»
«Πράσινες δεξιότητες» στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου
Οι καθηγητές κα Νίκη Καμάρα και κος Σωτήρης Δρίβας του Γυμνασίου Πλατυκάμπου επισκέφθηκαν την Ισλανδία από 17 έως 25 Αυγούστου 2024. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΙΚΥ, με τίτλο «Πράσινες δεξιότητες για την βιωσιμότητα» - “Green skills 4 sustainability” που υλοποιείται στο Γυμνάσιο για τα σχολικά έτη 2023 - 2025.
Οι καθηγητές παρακολούθησαν ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “Greener school for sustainable future: climate change education” που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό PMS ERASMUS+ στο Ρέικιαβικ. Αρχικά οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και τα εργαστήρια των διοργανωτών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμμετείχαν επίσης με συναδέλφους τους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη, με θέμα τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων και την δημιουργία «Πράσινων Σχολείων» για ένα βιώσιμο μέλλον.
Επισκέφθηκαν το Hellisheidi Geothermal Power Plant, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο εργοστάσια παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα θερμοκήπιο καλλιέργειας βιολογικής ντομάτας, θερμοπίδακες αλλά και μία φάρμα όπου εθελοντές καλλιεργούν λαχανικά και εκτρέφουν πουλερικά. Εμείς εκεί κάναμε δενδροφύτευση σημύδας στο πλαίσιο της αναδάσωσης της Ισλανδίας στο 20% από το 2% που είναι τώρα.
Η Ισλανδία είναι μια πανέμορφη χώρα. Εκεί, η Φύση, γενναιόδωρη και δυναμική, έχει δημιουργήσει εντυπωσιακά τοπία που σε κάνουν να νιώθεις απίστευτο δέος.
Αφενός οι αρχαίοι παγετώνες που λιώνουν και αφετέρου τα 40 ενεργά ηφαίστεια που αφήνουν πίσω τους τεράστιες εκτάσεις λάβας. Στην Ισλανδία, θα δεις λάβα και μαύρα βράχια, καταπράσινες κοιλάδες, ποτάμια και επιβλητικούς καταρράκτες, γεωπίδακες και παγετώνες.
Το λιώσιμο των πάγων όμως, που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, συνεπάγεται αλλαγές στη θερμοκρασία, τη σύσταση (αλατότητα) των ωκεανών, αφού προστίθενται διαρκώς μεγάλες ποσότητες γλυκού και ψυχρού νερού, αλλά και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες σε σειρά κλάδων: από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, μέχρι τον τουρισμό και τις μεταφορές. Ακούγεται δυσοίωνη η διαπίστωση, όμως είναι ρεαλιστική.
Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και η ενσωμάτωση της κλιματικής κρίσης στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εφόσον θα διαμορφώσουν συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες, εξασφαλίζοντας έτσι την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.