erasmus logo1logo official small

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

Για την διετία 2016-2018 το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου υπολοιεί πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο:

"Many Immigrants Go and/or Return to/from Another National Territory"

MIGRANT.

Για δέκα ημέρες (9-19 Νοεμβρίου), εκπαιδευτικοί και μαθητές από  σχολεία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, συναντήθηκαν στον Πλατύκαμπο και οργάνωσαν κοινές δράσεις έρευνας και ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος και της μετακίνησης των πληθυσμών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+: MIGRANT (Many Immigrants Gand/or Return to/from Another National Territory)  που  υλοποιεί  το   Γυμνάσιο Πλατυκάμπου για τα έτη 2016-2018. 

Η ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών αρχικά μετακινήθηκαν για τρεις  ημέρες την Αθήνα. Εκεί επισκέφθηκαν  την Προεδρική Φρουρά, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τη Βουλή,  όπου ο κ. Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας, ενημέρωσε την ομάδα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. Ο κ.  Μουζάλας, Υπουργός  Μεταναστευτικής  πολιτικής,  δέχτηκε  στο γραφείο του  όλες  τις αποστολές και για μία ώρα τις ενημέρωσε για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν,  ενώ αντιμετώπισε με  διακριτικότητα και  ισορροπία, αποστολές από χώρες που δεν εφαρμόζουν  ή  καταστρατηγούν τις αποφάσεις  της  Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.

Τις επόμενες  ημέρες  οι ομάδες  επισκέφθηκαν  την  Actionaid  και υλοποίησαν από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς φυγή». Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων με εργαλείο την θεατρική έκφραση, οι μαθητές  έγιναν συνοδοιπόροι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να «κοιτάξουν αντίθετα από την γενέτειρά τους». Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στο Βράχο της Ακρόπολης και παρακολούθησαν συναυλία  κλασσικής  μουσικής στο  Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών.

Επιστρέφοντας, στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου έγιναν διαλέξεις από τους συμμετέχοντες μαθητές, για την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και προτάσεις για την άρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επίσης επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας «Άρσις» στη  Μακρυνίτσα Πηλίου, όπου μαθητές και καθηγητές  πραγματοποίησαν  κοινές  δράσεις  με συνομήλικούς  τους  από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες  τους λόγω πολέμου, εμφύλιων συρράξεων αλλά και πείνας. Οι μαθητές επίσης συμμετείχαν σε διαγωνισμό  με το διαδικτυακό εργαλείο Kahoot, ενώ τις  επόμενες  ημέρες επισκέφθηκαν  τα  Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας  κληρονομιάς  της  Unesco καθώς  και   τη  Θεσσαλονίκη.

Τη  Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στο σχολείο, έγινε η επίσημη συνάντηση υποδοχής των αποστολών. Ο Δ/ντής του σχολείου κ. Θεόδωρος  Νταφούλης  υποδέχθηκε  τις  ξένες αποστολές, τονίζοντας την αξία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  για την εκπαίδευση αλλά και πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, μεταφέροντας  μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και διασφάλισης  των  ανθρώπινων  δικαιωμάτων. Ο Δήμαρχος  Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος  Αθανάσιος  καλωσόρισε  τις  αποστολές  επαινώντας  τους  εκπαιδευτικούς  του  σχολείου  για  την πρωτοβουλία  τους  αυτή  που  ανοίγει νέους ορίζοντες  στους  μαθητές/-τριές  τους  οι  οποίοι  είναι  οι  αυριανοί  πολίτες  της  Ευρώπης  και  του  κόσμου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι αποστολές των έξι χωρών,  επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου η διευθύντρια κ. Χρ. Βουλγαράκη, τις υποδέχθηκε εγκάρδια με ένα πρόγραμμα  που  άγγιζε με  ευαισθησία  το  προσφυγικό  ζήτημα.

 

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου,  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, οι αποστολές ενημερώθηκαν διεξοδικά για το προσφυγικό ζήτημα της Ελλάδας και την αντιμετώπισή του από φορείς της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ.  Καλομπάτσιος, εντεταλμένος  σύμβουλος  Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περ/ρειας Θεσσαλίας και μέλος του τοπικού συντονιστικού οργάνου, μίλησε για τη διαχείριση των προσφύγων στη Θεσσαλία, τις δομές φιλοξενίας,  το πρόγραμμα μεταστέγασης  σε σπίτια  και  ανέδειξε  με  ευαισθησία το μεγάλο πρόβλημα. Ο  κ.  Δ.  Δεληγιάννης,  αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής του  Δήμου Λάρισας  και μέλος  του τοπικού συντονιστικού  οργάνου, μίλησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη  μεριά του Δήμου. Για την προσπάθεια ένταξης στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων μίλησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπ/σης Ν. Λάρισας  κ. Ι. Καψάλης και η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων της  Περ/κής Δ/νσης  Εκπ/σης  Θεσ/λίας  κ. Δ. Μακρή. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπ/σης κ. Ελ. Αναστασοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Λαδόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χρ. Χατζούλης  και  ο περιφερειακός  σύμβουλος  Θεσσαλίας  κ. Ν. Πουτσιάκας.

 

Στο  πρόγραμμα  αυτό  συμμετέχουν  μαθητές της Γ΄ & Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, μαθητές του Λυκείου Πλατυκάμπου,  αρκετοί  καθηγητές  του  Γυμνασίου   με   συντονιστές τους  εκπαιδευτικούς  Σωτήρη  Δρίβα  και  Νίκη Καμάρα.

 

Με την  συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι που ήταν: γνωστικοί (μάθημα Excell, Edmondo, Ιστορίας), συναισθηματικοί και ψυχοκινητικοί (δέσιμο ομάδας, αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς, άρση στερεοτύπων, κριτική  αποτίμηση γεγονότων) αλλά και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, επιτεύχθηκαν πλήρως.

Αισθανόμαστε  την  ανάγκη  να  ευχαριστήσουμε  θερμά  όλους  τους  εκπροσώπους  φορέων,  αιρετούς  και  μη,  που  βοήθησαν  στην  υλοποίηση  των  δράσεων  του  προγράμματος. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες  απευθύνουμε  σε  όλους  τους  γονείς  που  προσέφεραν  απλόχερα τη  ζεστή  τους  φιλοξενία  στους  επισκέπτες, αντάξια  των Ελληνικών παραδόσεων,  στο  Δήμο  Κιλελέρ  που  λειτούργησε  ως  οικοδεσπότης,  το  χώρο  εστίασης  BREEZE,  της  οικογένειας  Μπαντακού Α.  και  τη  βιομηχανία  τροφίμων  Μπρέτας  ΕΠΕ για  τις  προσφορές  τους. Ευχαριστούμε  επίσης  τον Μορφωτικό  Σύλλογο  Ομορφοχωρίου  και  τον  χοροδιδάσκαλο Καραβιδέ Παναγιώτη  για  τη  συνεργασία  τους.

View the embedded image gallery online at:
http://gym-platyk.lar.sch.gr/index.php/erasmus#sigFreeIdab5d7a84be

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ευχαριστήρια   επιστολή             20-11-2017

Το  Γυμνάσιο  Πλατυκάμπου  είχε τη χαρά να φιλοξενήσει  10 εκπαιδευτικούς και  25 μαθητές/τριες  από  την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Τουρκία  στο  πλαίσιο  εκπαιδευτικού προγράμματος  Erasmus+: ¨MIGRANT”. (Many Immigrants Go and/or Return to/from Another National Territory). Ησυνάντησηπραγματοποιήθηκεστις 09 - 19 Νοεμβρίου  2017.

Για την υλοποίηση  του  προγράμματος όλες οι  ομάδες μαθητών/τριών, συμμετείχαν σε  δραστηριότητες  τόσο  στο χώρο  του σχολείου, όσο  και  σε  εκπαιδευτικές  επισκέψεις  στην  Αθήνα  (Προεδρική φρουρά,  Βουλή - συνάντηση με τον Υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα,  Action  Aid, Διεθνής Αμνηστία,  Μουσείο και  Βράχος  Ακρόπολης), στον ξενώνα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων  στην  Μακρυνίτσα  αλλά  και  στα  Μετέωρα.

Οι  στόχοι της εκπαιδευτικής συνάντησης επιτεύχθηκαν μέσα  σε κλίμα  συνεργασίας και δημιουργικότητας από όλους τους μαθητές/τριες που πήραν μέρος, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που μας δίνει την ώθηση και τη δύναμη να συνεχίσουμε με αισιοδοξία. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια οικουμενικής συνείδησης  και  η  εμπέδωση  των  ανθρωπιστικών  αξιών  πρέπει να είναι στόχος κάθε σχολικής μονάδας και γενικότερα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θέλει να διαμορφώνει προσωπικότητες που μπορούν  να  ανταπεξέλθουν  στις  προκλήσεις  της  σύγχρονης  εποχής  με  κριτικό  πνεύμα  και  διάθεση  προσφοράς.

Ευχαριστούμε  θερμά τη  Δημοτική   Αρχή του  Δήμου  Κιλελέρ  για  όλη  την υποστήριξη  που  μας  παρείχε,  καθώς  και τα  μέλη  του Συλλόγου Γονέων  και  Κηδεμόνων  του σχολείου μας,  αλλά  και  προσωπικά  όλους  τους  γονείς  που  προσέφεραν  απλόχερα  μια  ζεστή  φιλοξενία  στους  επισκέπτες,  αντάξια  των Ελληνικών παραδόσεων. Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε  την οικογένεια Μπαντακού  Α., του χώρου εστίασης  BREEZE,  την  βιομηχανία  τροφίμων  Μπρέτας  για  την  αφιλοκερδή  σημαντική  προσφορά  τους  και  τον  Μ.Ε.Σ.  Ομορφοχωρίου  καθώς  και  τον  χοροδιδάσκαλο  κ.  Παναγιώτη  Καραβιδέ για  τη  φιλική  συμμετοχή  τους  στο  πρόγραμμά  μας.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες μόνον μέσα από συλλογική δουλεία και συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής                               Οι υπεύθυνοι καθηγητές             Η  Πρόεδρος

Νταφούλης  Θεόδωρος                 Δρίβας  Σωτήριος               Μαρίνου  Ιωάννα

                                                         Καμάρα  Νίκη

Με την έναρξη της δεύτερης χρονιάς υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «MIGRANT» του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η 2η Διακρατική συνάντηση καθηγητών στο Ναζιλί της Τουρκίας από τις 19-25 Σεπτεμβρίου 2017. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Σωτήρης Δρίβας και η φιλόλογος κα Γεωργία Νούλα.

Κατά την συνάντηση αυτή:

  • Έγινε αποτίμηση και αξιολόγηση του 1ου έτους του προγράμματος.
  • Ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων του 2ου έτους του προγράμματος.
  • Έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις δράσεις στην 2η συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης/Διδασκαλίας/Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 09-19 Νοεμβρίου στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή των αποστολών στο Ναζιλί είχαμε συνάντηση και με τον Κυβερνήτη της πόλης με τον οποίο συζητήσαμε για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Τουρκίας και για τις μεγάλες δυνατότητες που δίνουν τα προγράμματα Erasmus+ στην ανάδειξη και κατανόηση τέτοιων μεγάλων προβλημάτων.

Οι αποστολές επισκέφτηκαν επίσης το Παμούκαλε και την Έφεσο, μεγάλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τις τουριστικές περιοχές Κουσάντασι, Σμύρνη και Ακυάκα.

Μετά την φιλόξενη υποδοχή του Τουρκικού σχολείου το ραντεβού δόθηκε στην Ελλάδα σε ένα μήνα.

View the embedded image gallery online at:
http://gym-platyk.lar.sch.gr/index.php/erasmus#sigFreeId82fa47d9d4

 

Κατά την 1η Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης/Διδασκαλίας/Εκπαίδευσης και για δέκα ημέρες, από τις 04-14 Μαΐου 2017, 11 εκπαιδευτικοί και 22 μαθητές από τα σχολεία της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Ιταλία και οργάνωσαν κοινές δράσεις έρευνας και ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος και της μετακίνησης των πληθυσμών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ «MIGRANT» (Many Immigrants Go and/or Return to/from Another National Territory) που φιλοξένησε το  Instituto Technico per GeometriBrunoTallini” στη Formia της Ιταλίας.  

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 5 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Σωτήρης Δρίβας, η κα Νίκη Καμάρα και η κα Μαρία Κοθρά.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών αρχικά επισκέφθηκαν για 3 ημέρες την Ρώμη. Εκεί συμμετείχαν σε δραστηριότητες που υλοποίησε η εθελοντική οργάνωση "Baobab Experience Association" (μια οργάνωση που προστατεύει κυρίως ανθρώπους που έρχονται από την Αφρική) και η Ύπατη  Αρμοστεία για τους πρόσφυγες.

Τις επόμενες ημέρες στο Ιταλικό σχολείο, που είναι στη Φόρμια, Νότια της Ρώμης, έγιναν διαλέξεις από τους συμμετέχοντες μαθητές, για την ιστορία της Ιταλικής μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και προτάσεις για την άρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επίσης επισκέφθηκαν δομές φιλοξενίας μεταναστών, όπου μαθητές και καθηγητές συνομίλησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν με συνομήλικους τους από τις χώρες της Αφρικής, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω πολέμου, εμφύλιων συρράξεων αλλά και πείνας. Οι μαθητές επίσης συμμετείχαν σε διαγωνισμό δημιουργικής γραφής, δημιουργώντας αφίσες, βίντεο αλλά και τραγούδια με θέμα «Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο».

Η επίσκεψη στην Ιταλία συνοδεύτηκε και από επισκέψεις και ξεναγήσεις στην «αιώνια πόλη», το μουσείο του Βατικανού, το Κολοσσαίο, αλλά και την Πομπηία και την Νάπολη.

View the embedded image gallery online at:
http://gym-platyk.lar.sch.gr/index.php/erasmus#sigFreeId4488553b1c

 

 

Τον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών της ΜΚΟ "ΑΡΣΙΣ" στην Μακρινίτσα επισκεφθήκαμε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017.

Η Άρσις δημιούργησε το 2006 τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο Ελληνική Μέριμνα Βόλου η οποία παραχώρησε για το σκοπό αυτό διώροφο οίκημα στην Μακρινίτσα Μαγνησίας.

Στον ξενώνα φιλοξενούνται αυτή την στιγμή 25 ανήλικες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Ινδία, Μάλι και Μπαγκλαντές και τους παρέχεται διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, νομική βοήθεια,  συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, προώθηση στην απασχόληση και προετοιμασία στην αυτόνομη διαβίωση.

Κατά την επίσκεψή μας εκεί συνομιλήσαμε  με εργαζόμενους της ΑΡΣΙΣ αλλά και με ανήλικους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και ενημερωθήκαμε για το έργο και τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Οι μαθητές μας συνομίλησαν, έπαιξαν ποδόσφαιρο, βόλλεϊ, σκάκι με τα παιδιά που εγκατέλειψαν τις χώρες τους γιατί κινδύνευε η ζωή τους και ήρθαν στη χώρα μας μετά από μεγάλη ταλαιπωρία.

Οι μαθητές μας ευαισθητοποιημένοι ήδη μέσα από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού  project MIGRANT για την προσφυγική κρίση, συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά, ότι οι πρόσφυγες δεν είναι μόνον αριθμοί αλλά άνθρωποι σαν εμάς.

Και όπως ανέφερε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μία επίσκεψή του σε έναν ξενώνα: «ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε.»

Φύγαμε από τον ξενώνα με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα…

 

View the embedded image gallery online at:
http://gym-platyk.lar.sch.gr/index.php/erasmus#sigFreeIdac4800d4b1