Σκόρδο και Πράσινες Δεξιότητες

Την εταιρεία CAMPUS επισκέφθηκε η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες δεξιότητες για βιωσιμότητα».

«Μπορεί η γεωργική παραγωγή να γίνει βιώσιμη στο θεσσαλικό κάμπο; Μπορεί ένα προϊόν ν’ ακολουθήσει τους νόμους της φύσης, όπου τίποτε δεν πάει χαμένο και να έχει μια δεύτερη και τρίτη ζωή με την επεξεργασία του;

Η επεξεργασία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο, δείχνει το δρόμο!

Χάρη στο μεράκι κάποιων ανθρώπων, με όραμα, γνώση και ευαισθησία, αξιοποιήθηκε και αναδείχθηκε ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν που καλλιεργείται στην περιοχή του Πλατυκάμπου πολλές δεκαετίες, σε προϊόν – αγαθό για τον τόπο το οποίο χρησιμοποιείται στη διατροφή επεξεργασμένο, χωρίς να πετιέται τίποτε από τον καρπό.

Η εταιρεία CAMPUS, δραστηριοποιείται στην περιοχή μας από το 1996. Επεξεργάζεται τους καρπούς του σκόρδου και τους μετατρέπει, μαζί με άλλα αγαθά της ελληνικής γης, ντομάτες, ελιές, πιπεριές, σε διατροφικά διαμάντια. Κι όλα αυτά ακολουθώντας έναν απόλυτα βιώσιμο δρόμο. Πέρα από την επεξεργασία των καρπών, τα φλούδια του σκόρδου χρησιμοποιούνται για τροφή ζώων, η ενέργεια της παραγωγής προέρχεται από τον ήλιο, κι έτσι μειώνεται το αποτύπωμα του άνθρακα στη φύση, εφαρμόζεται η ανακύκλωση υλικών συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αειφορία.

Αυτή την εταιρεία επισκέφθηκε η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Πλατυκάμπου την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος «Green skills 4 sustainability = Πράσινες δεξιότητες για βιωσιμότητα». Εκεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας, Μακατός Βασίλης, Ντάντης Σπύρος και Κρυσταλλία Μακατού υποδέχθηκαν την ομάδα με χαρά, την ξενάγησαν στους χώρους της μονάδας, ενημέρωσαν για όλα τα στάδια παραγωγής και απάντησαν στις ερωτήσεις που οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες τους υπέβαλλαν.

Συμπέρασμα: χρειάζονται ιδέες, συνεργασίες, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, όρεξη για δουλειά αλλά και οικονομική υποστήριξη για να υπάρχει μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη γεωργία.