3η Συνάντηση Δραστηριοτήτων στη Γαλλία

Από 15 έως 25 Μαρτίου 2018, εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Γαλλία και οργάνωσαν κοινές δράσεις έρευνας και ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος και της μετακίνησης των πληθυσμών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+: Many Immigrants Go/or Return to/from Another National Territory -"MIGRANTπου φιλοξένησε το “College Gambetta” στην πόλη Lys-Lez-Lannoy της Γαλλίας.

Η επίσκεψη στην Γαλλία περιλάμβανε επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Παρίσι την «Πόλη του φωτός», στο μουσείο του Λούβρου, στην Παναγία των Παρισίων, στην Μονμάρτη, στο Καρτιέ Λατέν αλλά και στην Λίλ και στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών αρχικά διέμειναν για 3 ημέρες στο Παρίσι. Εκεί επισκέφθηκαν αρχικά το μουσείο της Μετανάστευσης όπου ενημερώθηκαν για όλη τη νεότερη ιστορία της Γαλλίας και την ιστορία της μετακίνησης των πληθυσμών από και προς τα εδάφη της.

Τις επόμενες ημέρες το κέντρο των δραστηριοτήτων ήταν το Γαλλικό σχολείο που είναι κοντά στην πόλη Lille της Βόρειας Γαλλίας. Εκεί έγιναν παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες μαθητές,-τριες για την ιστορία της Ευρωπαϊκής μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και προτάσεις για την άρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επισκέφθηκαν και δούλεψαν εθελοντικά σε έναν οργανισμό «LAuberge des Migrants” που βοηθά μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή του Καλαί. Εκεί εκπρόσωπος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε όλη την ομάδα για τη διαχείριση του τεράστιου αριθμού μεταναστών που έφθασαν στην περιοχή με στόχο τη διέλευσή τους στην Μ. Βρετανία. Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη ήταν επίσης σε ένα ανθρακωρυχείο – Μουσείο του Lewarde όπου Μαροκινοί, Πολωνοί και Γάλλοι ανθρακωρύχοι δούλευαν στις στοές του από το 1830 μέχρι το 1990 που έκλεισε. Οι μαθητές επίσης συμμετείχαν σε διαγωνισμό δημιουργικής γραφής, δημιουργώντας comic animation με θέμα τη μετακίνηση των  προσφύγων και τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται στο μακρύ και απρόβλεπτο ταξίδι τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το επιτραπέζιο παιχνίδι « IMMIGRANOPOLIS» που επινόησε η Ελληνική ομάδα.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 5 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, αλλά και οι καθηγητές φυσικής Σωτήρης Δρίβας που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος   και Νίκη Καμάρα καθώς και η καθηγήτρια πληροφορικής   Ματούλα Τσιλούλη.

Αυτή η συνάντηση   στη Γαλλία   ήταν η 3η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών, στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος   ERASMUS+. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι που ήταν: γνωστικοί (μάθημα Αγγλικών - Γαλλικών και δημιουργικής γραφής, μάθημα Ιστορίας), συναισθηματικοί και ψυχοκινητικοί (δέσιμο ομάδας, αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς, άρση στερεοτύπων) αλλά και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, επιτεύχθηκαν πλήρως.