2η Συνάντηση Εργασίας Προγράμματος Erasmus+ στον Πλατύκαμπο

Για δέκα ημέρες (9-19 Νοεμβρίου), εκπαιδευτικοί και μαθητές από  σχολεία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, συναντήθηκαν στον Πλατύκαμπο και οργάνωσαν κοινές δράσεις έρευνας και ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος και της μετακίνησης των πληθυσμών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+: MIGRANT (Many Immigrants Gand/or Return to/from Another National Territory)  που  υλοποιεί  το   Γυμνάσιο Πλατυκάμπου για τα έτη 2016-2018. 

Η ομάδα των εκπαιδευτικών και των μαθητών αρχικά μετακινήθηκαν για τρεις  ημέρες την Αθήνα. Εκεί επισκέφθηκαν  την Προεδρική Φρουρά, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τη Βουλή,  όπου ο κ. Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας, ενημέρωσε την ομάδα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. Ο κ.  Μουζάλας, Υπουργός  Μεταναστευτικής  πολιτικής,  δέχτηκε  στο γραφείο του  όλες  τις αποστολές και για μία ώρα τις ενημέρωσε για την κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν,  ενώ αντιμετώπισε με  διακριτικότητα και  ισορροπία, αποστολές από χώρες που δεν εφαρμόζουν  ή  καταστρατηγούν τις αποφάσεις  της  Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.

Τις επόμενες  ημέρες  οι ομάδες  επισκέφθηκαν  την  Actionaid  και υλοποίησαν από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς φυγή». Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων με εργαλείο την θεατρική έκφραση, οι μαθητές  έγιναν συνοδοιπόροι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να «κοιτάξουν αντίθετα από την γενέτειρά τους». Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στο Βράχο της Ακρόπολης και παρακολούθησαν συναυλία  κλασσικής  μουσικής στο  Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών.

Επιστρέφοντας, στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου έγιναν διαλέξεις από τους συμμετέχοντες μαθητές, για την ιστορία της Ελληνικής μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και προτάσεις για την άρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επίσης επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας «Άρσις» στη  Μακρυνίτσα Πηλίου, όπου μαθητές και καθηγητές  πραγματοποίησαν  κοινές  δράσεις  με συνομήλικούς  τους  από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες  τους λόγω πολέμου, εμφύλιων συρράξεων αλλά και πείνας. Οι μαθητές επίσης συμμετείχαν σε διαγωνισμό  με το διαδικτυακό εργαλείο Kahoot, ενώ τις  επόμενες  ημέρες επισκέφθηκαν  τα  Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας  κληρονομιάς  της  Unesco καθώς  και   τη  Θεσσαλονίκη.

Τη  Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στο σχολείο, έγινε η επίσημη συνάντηση υποδοχής των αποστολών. Ο Δ/ντής του σχολείου κ. Θεόδωρος  Νταφούλης  υποδέχθηκε  τις  ξένες αποστολές, τονίζοντας την αξία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  για την εκπαίδευση αλλά και πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, μεταφέροντας  μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και διασφάλισης  των  ανθρώπινων  δικαιωμάτων. Ο Δήμαρχος  Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος  Αθανάσιος  καλωσόρισε  τις  αποστολές  επαινώντας  τους  εκπαιδευτικούς  του  σχολείου  για  την πρωτοβουλία  τους  αυτή  που  ανοίγει νέους ορίζοντες  στους  μαθητές/-τριές  τους  οι  οποίοι  είναι  οι  αυριανοί  πολίτες  της  Ευρώπης  και  του  κόσμου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι αποστολές των έξι χωρών,  επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου η διευθύντρια κ. Χρ. Βουλγαράκη, τις υποδέχθηκε εγκάρδια με ένα πρόγραμμα  που  άγγιζε με  ευαισθησία  το  προσφυγικό  ζήτημα.

 

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου,  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, οι αποστολές ενημερώθηκαν διεξοδικά για το προσφυγικό ζήτημα της Ελλάδας και την αντιμετώπισή του από φορείς της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ.  Καλομπάτσιος, εντεταλμένος  σύμβουλος  Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περ/ρειας Θεσσαλίας και μέλος του τοπικού συντονιστικού οργάνου, μίλησε για τη διαχείριση των προσφύγων στη Θεσσαλία, τις δομές φιλοξενίας,  το πρόγραμμα μεταστέγασης  σε σπίτια  και  ανέδειξε  με  ευαισθησία το μεγάλο πρόβλημα. Ο  κ.  Δ.  Δεληγιάννης,  αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής του  Δήμου Λάρισας  και μέλος  του τοπικού συντονιστικού  οργάνου, μίλησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη  μεριά του Δήμου. Για την προσπάθεια ένταξης στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων μίλησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπ/σης Ν. Λάρισας  κ. Ι. Καψάλης και η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων της  Περ/κής Δ/νσης  Εκπ/σης  Θεσ/λίας  κ. Δ. Μακρή. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπ/σης κ. Ελ. Αναστασοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Λαδόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χρ. Χατζούλης  και  ο περιφερειακός  σύμβουλος  Θεσσαλίας  κ. Ν. Πουτσιάκας.

 

Στο  πρόγραμμα  αυτό  συμμετέχουν  μαθητές της Γ΄ & Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, μαθητές του Λυκείου Πλατυκάμπου,  αρκετοί  καθηγητές  του  Γυμνασίου   με   συντονιστές τους  εκπαιδευτικούς  Σωτήρη  Δρίβα  και  Νίκη Καμάρα.

 

Με την  συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι που ήταν: γνωστικοί (μάθημα Excell, Edmondo, Ιστορίας), συναισθηματικοί και ψυχοκινητικοί (δέσιμο ομάδας, αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς, άρση στερεοτύπων, κριτική  αποτίμηση γεγονότων) αλλά και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, επιτεύχθηκαν πλήρως.

Αισθανόμαστε  την  ανάγκη  να  ευχαριστήσουμε  θερμά  όλους  τους  εκπροσώπους  φορέων,  αιρετούς  και  μη,  που  βοήθησαν  στην  υλοποίηση  των  δράσεων  του  προγράμματος. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες  απευθύνουμε  σε  όλους  τους  γονείς  που  προσέφεραν  απλόχερα τη  ζεστή  τους  φιλοξενία  στους  επισκέπτες, αντάξια  των Ελληνικών παραδόσεων,  στο  Δήμο  Κιλελέρ  που  λειτούργησε  ως  οικοδεσπότης,  το  χώρο  εστίασης  BREEZE,  της  οικογένειας  Μπαντακού Α.  και  τη  βιομηχανία  τροφίμων  Μπρέτας  ΕΠΕ για  τις  προσφορές  τους. Ευχαριστούμε  επίσης  τον Μορφωτικό  Σύλλογο  Ομορφοχωρίου  και  τον  χοροδιδάσκαλο Καραβιδέ Παναγιώτη  για  τη  συνεργασία  τους.