Το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου στη Λετονία - Πρόγραμμα Erasmus+

Για πέντε ημέρες, από τις 26 έως τις 31 Μαΐου, εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Λετονία και οργάνωσαν κοινές δράσεις έρευνας και ανάδειξης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 «CHANCE» (School exCHANges for ClimatE changes: improving performance in maths and science, fostering responsible citizenship and environment friendly attitudes of pupils through school exchanges) που φιλοξένησε το “Vidusskola 7”.

Το θέμα αυτής της συνάντησης ήταν το νερό. Έτσι οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν γενικά για το νερό, τον κύκλο του, τις ιδιότητές του, την προσβασιμότητα σε πόρους γλυκού νερού από τους ανθρώπους, εστίασαν τις εργασίες στην Βαλτική.

Η Βαλτική είναι μια ρηχή θάλασσα με μεγάλη ρύπανση από χημικά, φυτοφάρμακα, πετρελαϊκά ατυχήματα και νάρκες από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Επισκέφθηκαν το σταθμό ναρκαλιευτών της Λετονίας, όπου οι ειδικοί τους εξήγησαν τον τρόπο εκκαθάρισής τους.

Επίσης οι μαθητές έκαναν πειράματα στο εργαστήριο χημείας, σχετικά με τις ιδιότητες του νερού και σύγκριναν τις πυκνότητες του νερού και του κεχριμπαριού. Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένο ρετσίνι, που μπορεί να το βρεις στις ακτές της Βαλτικής και είναι ημιπολύτιμος λίθος.

Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν την Ρίγα, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Λετονίας και την πόλη Guldiga, που ανήκει στα παγκόσμια μνημεία της Unesco.

Είκοσι Ευρωπαίοι μαθητές με τους καθηγητές τους, στη συνάντηση αυτή εμβάθυναν τις γνώσεις τους για την κλιματική αλλαγή αλλά και ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και γλώσσας.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 5 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, αλλά και οι εκπαιδευτικοί Σωτήρης Δρίβας και Νίκη Καμάρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μας στο etwinning: https://twinspace.etwinning.net/70901 ή στην ομάδα μας στο fb: Chance Erasmus+ https://www.facebook.com/groups/286432911979096/

Με αυτή την προγραμματισμένη 4η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Λετονία, οι επιδιωκόμενοι στόχοι που ήταν: γνωστικοί (μάθημα Λετονικών και δημιουργικής γραφής, Ιστορίας, Χημείας και Γεωγραφίας), συναισθηματικοί και ψυχοκινητικοί (δέσιμο ομάδας, αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς, άρση στερεοτύπων) αλλά και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, επιτεύχθηκαν πλήρως.