Το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου στην Αθήνα

Την Κυριακή και τη Δευτέρα 29 και 30-01-2016 η ομάδα Erasmus+  του Γυμνασίου Πλατυκάμπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Το Γυμνάσιο υλοποιεί διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ2 με τίτλο «MIGRANT» (Many Immigrants Go and/or Return/from Another National Territory). Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του προγράμματος, που έχει ως θέμα την μετακίνηση των λαών είτε οικειοθελώς, είτε διωγμένοι από τον τόπο τους, προγραμματίσαμε μία επίσκεψη στην Αθήνα με σχετικούς προορισμούς.

Έτσι επισκεφθήκαμε αρχικά το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Οι μαθητές με τη βοήθεια της ξεναγού, γνώρισαν από κοντά τον πολιτισμό που είχαν αναπτύξει οι Έλληνες της Μ. Ασίας, τον διωγμό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Τα εκθέματα στο Μουσείο - δωρεές των Ελλήνων της Μ. Ασίας - ήρθαν στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και συλλέχτηκαν με πολύ κόπο και αγώνα από τη γιαγιά Φιλιώ. Πρέπει να αναφερθεί εδώ, ότι οι μαθητές πριν την εκδρομή, παρακολούθησαν μάθημα ιστορίας για την Μικρασιατική καταστροφή από τον κ. Νταφούλη  Θεόδωρο, δ/ντή  του  σχολείου  και  καθηγητή ιστορίας.

Η επίσκεψη στο Μουσείο συνδυάστηκε με την παρακολούθηση της συγκλονιστικής παράστασης «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στο θέατρο Βεάκη, με πρωταγωνίστρια την Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Η παράσταση αναφερόταν στην προσωπικότητα της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία με τον δυναμικό χαρακτήρα, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που τη διέκριναν, αγωνίστηκε για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία.

Τη Δευτέρα μας περίμεναν οι εμψυχωτές της Actionaid για να υλοποιήσουμε το εκπ/κό πρόγραμμα «Προς φυγή». Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων με εργαλείο την θεατρική έκφραση, οι μαθητές  έγιναν συνοδοιπόροι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να «κοιτάξουν αντίθετα από την γενέτειρα τους». Κοίταξαν μαζί τους, προβληματίστηκαν και πήραν θέση.

Η επίσκεψή μας στην Αθήνα περιείχε και ξενάγηση στο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο «Σταύρος Νιάρχος», που είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και χώρος δημιουργίας  πολιτισμού. Στον χώρο επισκεφτήκαμε επίσης και μία έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου με Pulitzer Γιάννη Μπεχράκη με θέμα τους πρόσφυγες.

Το bonus της εκδρομής ήταν η ξενάγηση στους χώρους της Προεδρικής Φρουράς. Οι μαθητές μας έμαθαν ότι οι αποστολές σήμερα της Προεδρικής Φρουράς έχουν τελετουργικό χαρακτήρα και η πιο χαρακτηριστική αποστολή είναι η φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Βουλή στο κέντρο της Αθήνας, ξεναγήθηκαν στο ραφείο που ράβονται οι στολές των ευζώνων και στο τσαρουχάδικο.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 15 μαθητές και συνόδευσαν δύο καθηγητές, η κ. Καμάρα και ο κ. Δρίβας που είναι και οι συντονιστές του προγράμματος Erasmus+ στο σχολείο.