Το ολοκαύτωμα του Πλατυκάμπου
Στο << Ολοκαύτωμα του Πλατυκάμπου >> από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου του 1943 αναδιφούν φέτος οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Πλατυκάμπου, το σχολείο που εφαρμόζει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας, με την καθοδήγηση του Διευθυντή του σχολείου, φιλόλογου κ. Νταφούλη Θεόδωρου και της φιλολόγου κ. Παρίση Μαρίας, οι μαθητές αφού ερεύνησαν πρώτα οι ίδιοι τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας για το χωριό του Πλατυκάμπου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, κατέγραψαν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια κλήθηκαν στο σχολείο και διηγήθηκαν τις δραματικές ώρες της δολοφονίας εν ψυχρώ 48 κατοίκων κυρίως του Πλατυκάμπου αλλά και της Γαλήνης, του Μελισσοχωρίου και της Γλαύκης καθώς και την πυρπόληση του χωριού, οι έφηβοι τότε και επιζώντες μάρτυρες σήμερα κ.κ. Ζαχαρούλης Χρήστος , Βλαχογκουντής Θεόφιλος, Σαμαράς Δημήτριος και Πασχαλίδης Ευγένιος. Σημαντική συμβολή στη συγκέντρωση του υλικού είχε και ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Παπαδημητρίου Βασίλειος με το βιβλίο του - χειρόγραφο "Ημερολόγιο Ιστορικών Αναμνήσεων" το οποίο δώρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βιβλιογραφικά το γεγονός του ολοκαυτώματος του Πλατυκάμπου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν αντίποινα της αποτυχημένης προσπάθειας των ανταρτών της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής να καταστρέψουν αεροπλάνα και να προκαλέσουν φθορές στο αεροδρόμιο της Λάρισας, σχεδόν αγνοείται και οι νεότερες γενιές κινδυνεύουν να το ξεχάσουν.
Δηλώσεις μαθητών για το μάθημα :
Σιμιτάρα Εύα (μαθήτρια του Γ2): '' Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον να ακούς την ιστορία του χωριού σου από τους παππούδες σου. Πέρα από την ενημέρωση γινόμαστε και μεις ερευνητές και λίγο ιστορικοί. Μαθαίνουμε ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες που δε θα μπορούσαμε να τις διαβάσουμε σε κανένα βιβλίο''.
Δεδήλα Ανθή (μαθήτρια του Γ3 ): ''Οι άνθρωποι που μας μίλησαν για τα γεγονότα του παρελθόντος που έζησαν, κάποιες στιγμές συγκινούνταν. Να σκεφτεί κανείς ότι το 1943 που έγινε το μπλόκο των Γερμανών στον Πλατύκαμπο εκείνοι ήταν στην ηλικία μας''.
Τσινούλης Κων/νος (μαθητής του Γ2 ) : '' Με τις διηγήσεις των παππούδων μας προσπαθούμε να αναπλάσουμε στο μυαλό μας κάποια στοιχεία της δύσκολης εκείνης εποχής του πολέμου. Έχει πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις για γεγονότα και ανθρώπους της περιοχής σου, συγγενείς, που μπορεί τώρα να μη ζουν αλλά θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.''